Izložba „Novac kao nakit“


Izložba „Novac kao nakit“ prikazuje raznolikost u tradiciji, običajima, vrijednostima i estetskim kriterijumima na malom prostoru kakav je Crna Gora. Nakit je, sam po sebi, oduvijek bio ukras kojim se žena ponosila, pokazivala svoja vjerska ubjeđenja, bračno stanje, ali je služio i kao sredstvo kojim je isticano njeno mjesto u društvu. Upravo je novac kao ukras na nakitu bio jedan od glavnih pokazatelja ženinog statusa.


Novac se kačio ili ugrađivao na ukrasne elemente za glavu, vrat, grudi, struk i ruke. U zavisnosti od finansijkog stanja porodice za koju je nakit izrađivan, ornamentalne kovanice su bile pretežno srebrne, niklene ili bakrene, rjeđe zlatne. Najraskošniji su bili đerdani koji su ponekad brojali i na desetine raznih kovanica, a isticali su se i zbog detaljnog filigranskog rada, raskošnih rozeta, raznobojnog ukrasnog stakla, a katkad i poludragog kamenja. No, izloženi nakit nije isključivo nošen u reprezentativne svrhe, već je kod pojedinih vjerskih i etničkih grupa služio i kao magijska zaštita, pa se vjerovalo da zveket niza kovanica na tepelucima štiti od „zlih očiju“, a u ukrasnoj kutiji okačenoj na lancu nerijetko se nalazila ispisana poruka ili molitva iz Kur'ana koju bi žena nosila u svakoj prilici. 


Izložba „Novac kao nakit“ daje mogućnost posjetiocima da vide estetski atraktivne komade nakita, ali i da se, sa istorijske tačke gledišta, upoznaju sa prilikama tadašnje Crne Gore, kroz prizmu novca koji je izgubio svoju primarnu svrhu i, u tom obliku, više nije platežno sredstvo, nego dobija novu dimenziju. Zahvaljujući tome, i ne poznajući monetarnu istoriju naše države, moguće je saznati koliki su uticaj imale velike sile na ovim prostorima i kako su se, svojim prisustvom, ukorijenile toliko da su njihovi običaji postali dio naše kulture, običaja i cjelokupnog identiteta. 


Izloženi nakit, koji datira pretežno iz XIX i s početka XX vijeka, sadrži austrijski, francuski, ruski, srpski novac, ali su ipak najzastupljenije turske kovanice. 


Katalog izložbe „Novac kao nakit“, novembar 2017.


Otvaranje izložbe „Novac kao nakit“