U Bečićima održan panel guvernera centralnih banaka regiona


01/10/2022

Drugog dana Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, koji organizuje Savez ekonomista Srbije, uz pokroviteljstvo Ministarstva finansija, Centralne banke i Uprave prihoda i carina Crne Gore, održan je panel guvernera centralnih banaka zemalja iz regiona.


U okviru panela pod nazivom „Monetarna politika u inflatornom okruženju“ guverneri iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, razgovarali su, između ostalog, o ulozi centralnih banaka u novim okolnostima, izazovima sa kojima se suočava finansijski sektor i dometima i ograničenjima mjera monetarne politike za ublažavanje inflacije, te načinima preveniranja rizika koje nameće aktuelna kriza. 


U svom uvodnom obraćanju, guverner CBCG dr Radoje Žugić je izrazio zadovoljstvo ponovnim okupljanjem guvernera iz zemalja regiona, ističući da su „ovakvi skupovi prilika da razmijenimo iskustva i stavove i, diskutujući o politikama koje sprovodimo u svojim zemljama, donosimo zaključke o efikasnosti mjera, kao i da dolazimo do rješenja za izazove kojih je danas i previše“. Guverner Žugić je dodao da će, zbog ogromne neizvjesnosti i pratećih rizika, „naredni period zahtijevati pažljivo praćenje poslovanja banaka i razmatranje potrebe uvođenja novih, aktuelnoj situaciji prilagođenih prudencijalnih mjera na mikro i makro planu“. 


Učesnici panela su se saglasili u ocjeni da, u aktuelnim okolnostima, centralne banke moraju voditi preventivne i adekvatno dizajnirane politike, te da se, paralelno i u saradnji sa nosiocima fiskalne politike, moraju baviti strukturnim izazovima, koji će nesumnjivo uticati na finansijsku i makroekonomsku stabilnost. 


U vremenima izazova i velike neizvjesnosti kakvo je današnje, jasna vizija, sistematsko djelovanje i snažna regionalna saradnja potrebniji su više nego ikada, zaključili su učesnici panela i izrazili očekivanje da će se globalna ekonomija, uprkos brojnim teškoćama, izboriti sa krizom i zakoračiti na put oporavka i prosperiteta.