Regionalni CBCG Fintek Hakaton „Upoznaj svog klijenta – jednostavno i sigurno“


02/09/2022

Centralna banka Crne Gore, u saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka Crne Gore, drugu godinu zaredom organizuje međunarodnu CBCG Fintek konferenciju i CBCG Fintek Hakaton, takmičenje u oblasti primjene finansijskih tehnologija. Hakaton će biti održan od 7. do 9. oktobra 2022. godine u online formatu.

Tema hakatona je „Upoznaj svog klijenta – jednostavno i sigurno“, odnosno „Know Your Customer (KYC)– Easy and Securena koju treba odgovoriti idejom i programerskim rješenjem kojim bi ovaj jednostavan i siguran metod identifikacije, dodatno omogućio brži i jednostavniji pristup građanima/klijentima u korišćenju usluga i servisa, kako privatnog tako i javnog sektora. KYC predstavlja osnovu mnogih digitalnih usluga koje su već u upotrebi, pri čemu smanjuje troškove, povećava pogodnosti i brzinu korišćenja, bez ugrožavanja sigurnosti i privatnosti korisnika.


KYC proces već je osnova mnogih digitalnih usluga, kao što su: otvaranje bankarskih računa, potvrđivanje transakcija, upravljanje kreditima, usluge e-Uprave, usluge osiguranja, potpisivanje dokumenata.


Od takmičarskih timova se očekuje da osmisle ideju i progamersko rješenje sa velikim potencijalom na finansijskim i bankarskim tržištima, zahvaljujući kojima će građani kao krajnji korisnici, imati lakši pristup finansijskim i/ili drugim institucijama. Timovi mogu izabrati postojeći, ili potpuno novi pristup implementaciji KYC-a.


Takmičenje je otvoreno za timove iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Žiri će od pristiglih prijava odabrati pet timova koji će dobiti mogućnost da se takmiče za nagrade.


Centralna banka Crne Gore nagradiće najbolji tim novčanom nagradom od 12.000 eura, dok će kompanija Mastercard najbolje rješenje iz Crne Gore nagraditi sa 3.000 eura. 


Prijave za CBCG Fintek Hakaton, kao i sve potrebne informacije o uslovima takmičenja su od danas dostupne na linku.


Ceremonija otvaranja hakatona će biti održana 7. oktobra 2022, u sklopu CBCG Fintek konferencije „Uloga finteka u demokratizaciji finansijskog okruženja“, na kojoj će osim predstavnika centralnih banaka Evrope i Azije, međunarodnih fintek kompanija, učestvovati i Evropska banka za obnovu i razvoj, kompanija Mastercard, kao i crnogorski bankarski i ICT sektor. 


Centralna banka Crne Gore organizacijom fintek konferencije i hakatona nastoji da promoviše i podstakne inovacije u domenu finansijskih tehnologija, te da i na ovaj način doprinese unapređenju digitalnih, prvenstveno bankarskih i platnih servisa.