Ministar finansija i guverner CBCG na sastanku Holandsko-belgijske konstituence MMF-a i Svjetske banke u Skoplju


24/06/2019

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Darko Radunović i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvuju na godišnjem sastanku Holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke koji se, od 21. do 23. juna, održava u Skoplju. 


Na ovogodišnjem sastanku, koji je otvorio predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, raspravljalo se o kapitalizmu i načinima na koje ovaj ekonomski sistem može doprinijeti sveopštem dobru, zatim o unapređenju nacionalnih fiskalnih politika i finansijske stabilnosti, te o investiranju u ljudski kapital koje, po ocjeni učesnika u diskusiji, može doprinijeti smanjenju razlika u stepenu dostignutog ekonomskog razvoja u pojedinačnim zemljama. Diskutujući na ovu temu, guverner Žugić je ocijenio da investiranje u ljudski kapital mora imati značajno mjesto u budžetu svake zemlje.


"U današnjem vremenu globalizacije i ubrzanog tehnološkog razvoja, razumijevanje uticaja obrazovanja na raspodjelu dohotka je važno za osmišljavanje i sprovođenje politike prema inkluzivnom i održivom ekonomskom razvoju", saopštio je Žugić i dodao da u zemljama Zapadnog Balkana postoji značajan prostor za dalji napredak u proširenju pristupa osnovnom obrazovanju, zdravstvu i uspostavljanju sistema socijalne zaštite.


Sastanci Konstituence održavaju se jednom godišnje i prilika su da ministri finansija, guverneri centralnih banaka i drugi visoki zvaničnici zemalja članica, zajedno sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, diskutuju o globalno relevantnim ekonomskim i finansijskim pitanjima.