Centralna banka Crne Gore potpisala sporazum sa kompanijom „Ripple“ o izradi strategije za pilot projekat digitalne valute


11/04/2023

Centralna banka Crne Gore dogovorila je saradnju sa provajderom kripto i blokčejn rješenja, kompanijom „Ripple“, u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji - digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stabilcoina, odnosno stabilne valute. Uvođenje digitalne valute je, u skladu sa osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak naprijed ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima Crne Gore.


CBDC je digitalizovana verzija valute koju izdaju centralne banke. Danas, preko stotinu zemalja širom svijeta testira i razvija digitalnu valutu centralne banke za širok spektar potreba, uključujući jačanje finansijske inkluzije, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje bezbjednosti plaćanja i povećanje efikasnosti prekograničnih plaćanja. 


Istovremeno, Evropska centralna banka radi na razvoju koncepta digitalnog eura kao budućeg sredstva sigurnog, bezbjednog i praktičnog elektronskog plaćanja u eurozoni.


Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić kazao je da „Centralna banka Crne Gore, kao centralna banka posvećena praćenju savremenih trendova centralnog  bankarstva, posvećeno vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema.“


„Sa zadovoljstvom počinjemo saradnju sa Rippleom na pilot projektu za izradu digitalne valute ili stabilecoina. Kroz projekat, Centralna banka Crne Gore će sa Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili bezbjednog valutnog rješenja kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blokčejn tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stabilecoin mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti sa propisima i što je najvažnije zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika”, rekao je Žugić. 


Projekat će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalnog stabilcoina, i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontrolisanim uslovima.


„Centralna banka Crne Gore donosi viši nivo digitalne transformacije u svoju finansijsku infrastrukturu i suočavajući se sa jednim od najvećih izazova u svijetu finansija, uključujući finansijsku inkluziju“, rekao je Džejms Valis, potpredsjednik Rippla za odnose sa centralnim bankama.


„Ripple ima iskustva u uspješnom povezivanju različitih sistema plaćanja i zagovaranja korisnosti blokčejna za izdavanje digitalnih valuta centralne banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine finansijskih institucija širom svijeta. Zadovoljstvo nam je što nas je Centralna banka Crne Gore odabrala da pomognemo u pokretanju njene prve digitalne valute i daljem ispunjavanju osnovnih finansijskih ciljeva zemlje”, kazao je Valis. Ripple je kompanija za kripto rješenja koja, prateći transformaciju svijeta, upravlja digitalnim vrijednostima i tokenizuje ih. Rippleova poslovna rješenja su brza, transparentna i finansijski isplativa – rješavaju neefikasnosti koje su dugo bile definisane kao status quo. Zajedno sa partnerima i širom zajednicom programera, Ripple prepoznaje potencijalne poslovne modele u kojima bi kripto tehnologija mogla naći svoju primjenu i stvoriti prilike za veći broj ljudi. Svojim rješenjima, Ripple doprinosi održivoj globalnoj ekonomiji i planeti – povećavajući pristup inkluzivnim i skalabilnim finansijskim sistemima, uz korišćenje ugljenik-neutralnih blokčejn tehnologija i zelene digitalne imovine (XRP), čime ispunjava i svoju misiju razvijanja kripto rješenja za svijet bez ekonomskih granica.