Potrebna snažnija saradnja u borbi protiv sajber kriminala


23/11/2022

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se sa ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom i šefom Regionalnog odjeljenja za Zapadni Balkan u Ambasadi Francuske Pjerom Granžuanom

Guverner je predstavio sagovornicima ekonomsku situaciju u zemlji, sa posebnim fokusom na bankarski sektor. „Indikatori bankarskog poslovanja potvrđuju da je u godini koja se bliži kraju očuvana stabilnost bankarskog sektora“, istakao je guverner i dodao da Centralna banka, zbog ogromne neizvjesnosti i pratećih rizika, pomno i na dnevnom nivou prati sva dešavanja kako bi, u slučaju potrebe, blagovremeno reagovala u smislu razmatranja potrebe uvođenja novih prudencijalnih mjera na mikro i makro planu. 


Sagovornici su se saglasili u ocjeni da je zdrav i stabilan bankarski sektor preduslov razvoja ekonomije. Istaknuta je i potreba rješavanja aktuelnih ekonomskih i fiskalnih ranjivosti, za šta je neophodno da se, što je prije moguće, uspostavi politički dijalog, zasnovan na demokratiji i poštovanju Ustava i zakona. 


Na sastanku je bilo riječi i o potrebi međuinstitucionalne i regionalne saradnje na planu unapređenja borbe protiv sajber kriminala, koji predstavlja jednu od najvećih globalnih prijetnji savremenog doba.