Održana druga CBCG Fintek Konferencija


07/10/2022

Digitalizacija i tehnološke inovacije omogućavaju povećanje efikasnosti i pojednostavljuju pristup tržištu finansijskih usluga, zaključeno je na današnjoj CBCG Fintek konferenciji pod nazivom „Uloga finteka u demokratizaciji finansijskog okruženja“.


Konferenciju su otvorili guverner CBCG dr Radoje Žugić, ministar finansija Aleksandar Damjanović i šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Remon Zakaria


Guverner Žugić je, otvarajući konferenciju, istakao da Centralna banka Crne Gore, paralelno sa brojnim inicijativama u pravcu promovisanja saradnje fintek kompanija i banaka i značajnije primjene modernih tehnologija u segmentu bankarskih usluga, sprovodi i intenzivne regulatorne aktivnosti.


„Kroz nedavno usvojeni Zakon o platnom prometu, omogućeno je da uslovi unutrašnjeg platnog prometa u Crnoj Gori budu izjednačeni sa uslovima platnog prometa u zemljama Evropske Unije. Usvajanje ovog sistemskog zakona preduslov je za početak pregovora za pristupanje Crne Gore SEPA-i, odnosno jedinstvenom EU području plaćanja u eurima. Ulaskom u SEPA-u, Crna Gora bi imala pristup najbržem sistemu kreditnih transfera i direktnog zaduživanja za krajnje korisnike, što je jedan od strateških ciljeva Crne Gore“, saopštio je Žugić.


U uvodnom izlaganju, ministar Damjanović kazao je da je Vlada svjesna značaja digitalne ekonomije i finteka u kontekstu pružanja efikasnijih i bezbjednijih usluga građanima: “Fintek je značajan i zbog izbjegavanja poreske evazije i pranja novca, jer razvoj bezgotovinskog plaćanja i novih tehnologija onemogućava gotovinske transakcije koje su uvijek rizične za različite poreske evazije”, rekao je Damjanović.


Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Remon Zakaria, kazao je da je digitalizacija jedan od tri strateška prioriteta ove institucije za narednih pet godina: "EBRD, u tom smislu, aktivno pruža podršku malim preduzećima, gdje imamo programe u kojima podržavamo naše klijente da uključe digitalno u njihove poslovne aktivnosti”, rekao je Zakaria.


O najnovijim dostignućima u oblasti finteka kao i izazovima u ovoj oblasti na panelima i prezentacijama razgovarali su eksperti iz centralnih banaka Holandije, Belgije, Gruzije, međunarodnih fintek kompanija iz Velike Britanije, Izraela, Evropske banke za obnovu i razvoj, kompanije Mastercard, kao i crnogorskog bankarskog i ICT sektora.


Tokom konferencije otvoren je i finalni dio drugog CBCG Fintek Hakatona, predstavljanjem pet rješenja koja su nakon predselekcije prošla u finale.


Drugu CBCG Fintek Konferenciju organizovala je Centralna banka Crne Gore u saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka Crne Gore, u okviru podgoričke ICT Nedjelje.