Održan sastanak guvernera CBCG i ambasadora Italije


04/12/2020

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori, Lukom Zeliolijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o pandemiji koronavirusa i njenim zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim posljedicama. Posebna pažnja posvećena je ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i viđenjima njenog oporavka i razvoja u narednom periodu. 


Guverner je upoznao ambasadora Italije sa rezultatima i planovima CBCG na polju očuvanja finansijske stabilnosti i predstavio pokazatelje poslovanja bankarskog sektora u uslovima krize. „Bankarski sektor je uspio da, zahvaljujući dobrim performansama iz prethodnog perioda i adekvatnim i pažljivo osmišljenim mjerama CBCG, očuva stabilnost, kao i da pruži doprinos saniranju posljedica pandemije, u vidu pružanja podrške likvidnosti realnog sektora i stanovništva“, istakao je Žugić. Guverner je upoznao ambasadora i sa aktivnostima na implementaciji projekta procjene kvaliteta aktive i pripremi podzakonskih akata koji su preduslov za primjenu Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija.


Pozdravljajući dostignute rezultate, ambasador je istakao da je uloga centralne banke u nestabilnim ekonomskim uslovima, poput aktuelnih, ključna. Dodao je i da smatra da je neophodno uspostaviti što bolju saradnju sa novom vladom, u cilju iznalaženja svih mogućih rješenja za dalje jačanje zemlje u teškoj globalnoj finansijskoj situaciji izazvanoj tragičnim efektima pandemije. 


Guverner Žugić i ambasador Zelioli saglasili su se na kraju da Crna Gora i Italija imaju izvanredne bilateralne odnose i da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje.