Održan Okrugli sto “Razvoj tržišta kapitala i finansijskih tržišta Crne Gore”


05/05/2022

Okrugli sto na temu „Razvoj tržišta kapitala i finansijskih tržišta Crne Gore” u organizaciji Centralne banke Crne Gore, Montenegroberze i Komisije za tržište kapitala, održan je danas.

Događaj je, uz učešće brojnih predstavnika finansijskih institucija u Crnoj Gori, organizovan sa ciljem afirmacije koncepta tržišnog načina prikupljanja kapitala putem emisije hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumenata.


Na okruglom stolu učestvovali su viceguverner CBCG dr Nikola Fabris, predsjednik Komisije za tržište kapitala dr Zoran Đikanović, izvršna direktorica Montenegroberze dr Milena Vučinić, potpredsjednik Istanbulske berze Güzhan Gülay, prof. dr Saša Popović, profesor Ekonomskog fakulteta UCG, kao i prof. dr Dejan Erić, dekan Beogradske bankarske akademije, prof. dr Mališa Đukić, profesor Beogradske bankarske akademije i prof. dr Duško Bodroža, naučni saradnik na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu.


Učesnici su se saglasili da se tržišta kapitala i finansijska tržišta u svijetu, a samim tim i u Crnoj Gori, razvojem i primjenom informatičkih tehnologija, ali i brojnim drugim okolnostima, mijenjaju intenzivnom dinamikom, na šta tržišta neminovno i promptno reaguju.


Otvarajući diskusiju, viceguverner CBCG dr Nikola Fabris je istakao da finansijski sistem predstavlja najzdraviji segment crnogorske ekonomije. Sa druge strane, kao posebne izazove kojima se treba intenzivnije baviti, viceguverner Fabris je naveo strukturnu neravnotežu, kao i nedostatak nekih segmenata finansijskog tržišta poput tržišta novca ili sekundarnog tržišta kapitala gdje bi se moglo trgovati državnim hartijama od vrijednosti.


Predsjednik Komisije za tržište kapitala dr Zoran Đikanović naglasio je da su se tržišta kapitala drastično promijenila, te da su izložena globalnoj konkurenciji i uticajima, ne samo inflacije ili digitalizacije.


Izvršna direktorica Montenegroberze dr Milena Vučinić smatra da tržište kapitala zahtijeva sposobnost brzog donošenja odluka u situacijama koje ne ostavljaju vrijeme za dublje analize, te da je izazov identifikovati prilike i mogućnosti, nositi se sa novim rizicima, imati visoku etičnost i poštovati profesiju i klijenta.


Prof. dr Saša Popović sa Ekonomskog fakulteta UCG, naglasio je da su informatičke tehnologije promijenile sliku i shvatanje tržišta kapitala, kao i da će nakon predstojeće decentralizacije, to tržište postati zaokruženi digitalni ekosistem.


Primjenu najboljih praksi Istanbulske berze na Montenegroberzi, unapređenje elektronskog sistema kao važnog preduslova za rast inicijalnih ponuda i privlačenje investitora iz zemlje i inostranstva, u svom izlaganju je naveo kao predstojeće izazove potpredsjednik Istanbulske berze i potpredsjednik UO Montenegroberze Güzhan Gülay.


Predstavljajući monografiju „Finansijska tržišta X.O“, jedan od autora prof. dr Dejan Erić istakao je da je neophodno mnogo brže mijenjati mentalne stavove i sticati nova znanja i vještine u oblasti finansijskih tržišta, te da su autori monografije istraživali i analizirali neke od novih trendova kao što su digitalizacija finansija, razvoj finansijske tehnologije (FinTech), pojava novih oblika novca (kriptovalute), decentralizovane finansije (DeFi).


I koautor monografije prof. dr Duško Bodroža, smatra da je u narednom periodu neophodna zajednička podrška razvoju alternativnih izvora finansiranja i da pažnju treba usmjeriti na uspostavljanje finansijskog sistema u kome nedostajuća finansijska sredstva mogu da obezbijede preduzeća i početnici sa dobrim poslovnim idejama.


Govoreći o finansijskim tržištima koja su zabilježila brz oporavak i doprinijela privrednom oporavku, koautor monografije Mališa Đukić, upozorio je da okolnosti u kojima se Evropa nalazi danas, mogu dovesti u pitanje kako dalji tok kretanja cijena finansijskih instrumenata, tako i uticaj koji će tržišta imati na poslovanje kompanija i privrede evropskih zemalja.


Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici poslovnih banaka, brokerskih kuća, kao i ostalih učesnika finansijskog tržišta.