Nastavljeni sastanci delegacije CBCG sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a


25/04/2022

U nastavku aktivnosti tokom proljećnog zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, delegacija CBCG koju predvodi guverner Radoje Žugić, učestvovala je na konferenciji MMF-a, na visokom nivou, posvećenoj regionalnim ekonomskim perspektivama i susrela se sa gospođom Anom Bjerde, potpredsjednicom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, gospodinom Koenom Davidsom, izvršnim direktorom Holandsko-belgijske konstituence i drugim zvaničnicima Svjetske banke i MMF-a.


Na sastanku posvećenom regionalnim ekonomskim perspektivama konstatovano je da je rat u Ukrajini izuzetno negativno uticao na globalni i regionalni ekonomski rast. Konstatovano je da je nakon ostvarenog rasta od 6,5% u regionu Evrope i Centralne Azije, za ovu godinu projektovan pad od 4,1%, što je dvostruko veća kontrakcija od recesije u 2020. godini uzrokovane pandemijom. Oporavak od krize uzrokovane globalnom pandemijom je i prije početka rata bio usporen zbog povećanja kamatnih stopa i geopolitičkih tenzija, smanjenja rasta i trgovine, inflatornih pritisaka, kontinuiranog rasplamsavanja kovida i smanjene makroekonomske podrške. Prognoza rasta BDP-a za 2023. godinu za ovaj region iznosi 2,3%.


Na sastanku sa potpredsjednicom Svjetske banke gospođom Anom Bjerde, guverner Žugić je istakao da je Centralna banka prije izbijanja globalne pandemije riješila sve sistemske slabosti u bankarskom sistemu, te da je Crna Gora ušla u krizu sa snažnim bankarskim sistemom. Istakao je da je CBCG implementirala deset paketa mjera koje su poboljšale socijalni položaj građana, olakšale prevazilaženje recesije privredi i očuvale stabilnost sistema. Naveo je i da su, prema ocjeni MMF-a, pomenute mjere ublažile recesiju u Crnoj Gori. „Regulatorni okvir je značajno unaprijeđen i približavamo se punoj harmonizaciji sa pravnim sistemom Evropske unije“, kazao je Žugić i dodao da se Crna Gora suočava sa brojnim globalnim izazovima koji negativno utiču na domaću ekonomiju: ratom u Ukrajini, posljedicama globalne pandemije, monetarnim preobiljem koje su kreirale vodeće centralne banke u borbi protiv kriza, prekinutim globalnim lancima snabdijevanja i dr. 


Potpredsjednica Svjetske banke je istakla da je i dalje prisutan visok nivo neizvjesnosti na globalnom nivou, ukazala na značaj realokacije turističkih tokova ka zemljama Zapadne Evrope i izrazila spremnost za nastavak započetih projekata u Crnoj Gori. Kroz svojih pet aktivnih projekata ukupne vrijednosti od oko 141 milion dolara, Svjetska banka u Crnoj Gori podržava regulaciju rječnih tokova i otpadnih voda, poljoprivredu, reformu administracije i energetiku.


Na sastanku sa gospodinom Koenom Davidsom, direktorom Holandsko-belgijske konstituence u Svjetskoj banci razmijenjena su gledišta o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i zemljama članicama Konstituence. Naglašeno je da Crna Gora podržava regionalni projekat Svjetske banke i Evropske komisije u vezi sa modernizacijom platnih sistema zemalja Zapadnog Balkana, uz očekivanje da će ovaj projekat ubrzati integraciju Crne Gore u SEPA-u. Guverner Žugić je izrazio zahvalnost na tehničkoj pomoći Svjetske banke za projekat izrade tenderske dokumentacije za sistem instant plaćanja i uvođenje QR koda.