Najviši predstavnici MMF-a i Svjetske banke i ministri finansija i guverneri centralnih banaka brojnih zemalja na skupu u Tivtu


25/05/2023

„Saradnja, partnerstvo i uzajamna podrška unutar Konstituence osnov su za strateško djelovanje u pravcu dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja pojedinačnih zemalja i snaženja otpornosti globalne ekonomije“, poručeno je sa godišnjeg sastanka Belgijsko-holandske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji se 25. i 26. maja održava u Tivtu, a čiji su domaćini Ministarstvo finansija i Centralna banka Crne Gore.


Ovaj važan događaj koji je okupio najviše predstavnike fiskalne i monetarne vlasti 16 zemalja članica Konstituence zvanično su otvorili predsjednik Crne Gore mr Jakov Milatović i premijer dr Dritan Abazović, dok su uvodna obraćanja imali izvršni direktor MMF-a Paul Hilbers, izvršni direktor Svjetske banke Koen Davidse, ministar finansija mr Aleksandar Damjanović i guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić.


Otvarajući skup, predsjednik Milatović je istakao da je „Crna Gora, u prethodne tri godine, nakon političkih promjena, ostvarila odlične ekonomske rezultate, te da bilježi potpuni oporavak ekonomske aktivnosti, narušene kovid krizom, što potvrđuju smanjenje državnog duga u odnosu na BDP, kao i najniža stopa nezaposlenosti od obnove nezavisnosti“. Predsjednik je dodao i da su značajno povećanje minimalne i prosječne zarade, smanjenje nejednakosti i siromaštva u društvu, te brojne strukturne reforme koje su sprovedene dobar temelj za održiviji model ekonomskog razvoja, koji bi u narednom periodu morao da donese još brži rast životnog standarda građana.


“Svjedoci smo da su krize u svjetskoj ekonomiji česte, ali i prebrodive. Stoga neizmjerno vjerujem u mogućnost međusobnog povezivanja, kako u cilju bržeg ekonomskog razvoja pojedinačnih zemalja, tako i globalne stabilnosti. Na temelju zajedničkih inicijativa, reformatorskom talasu i sinergiji, vjerujem da ćemo uskoro okrenuti novu, svjetliju stranicu crnogorske, ali i ekonomija svih naših zemalja”, poručio je premijer Abazović.


U svom uvodnom obraćanju, ministar Damjanović je iskazao uvjerenje da je „najrelevantniji skup iz oblasti finansija, čiji smo ponosni domaćini, prilika da, kako međusobno, na nivou država članica Konstituence, tako i jačanjem partnerstva sa krovnim međunarodnim finansijskim institucijama kao što su Svjetska banka i MMF trasiramo put ka sigurnom privrednom rastu i razvoju i stabilnim javnim finansijama.”


Guverner Žugić je istakao da je ovaj skup rezultat odlične saradnje koju CBCG ima sa MMF-om i Svjetskom bankom, kao i centralnim bankama zemalja članica Konstituence. „Pokazatelji poslovanja banaka i ocjene međunarodnih institucija potvrđuju da je bankarski sektor najzdraviji segment crnogorske ekonomije, te kao takav daje značajan doprinos finansijskoj stabilnosti zemlje“, kazao je Žugić.


Izvršni direktori Hilbers i Davidse istakli su da su ovakvi sastanci odlična prilika da predstavnici MMF-a i Svjetske banke razgovaraju sa zemljama članicama Konstituence o ekonomskim izgledima i podršci regionu. Učesnicima skupa su se obratili Antonella Bassani, potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Alfonso Garcia Mora, potpredsjednik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u Svjetskoj banci, dok je Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, imao izlaganje u video formatu.


U nastavku skupa biće održane dvije sesije na kojima će se diskutovati o ekonomskoj stabilnosti i o migracijama, dok će se na marginama sastanka održati više bilateralnih sastanaka. 


Događaju u Tivtu prisustvovalo je više od 100 delegata iz 16 zemalja članica Konstituence (Jermenija, Bugarska, Belgija, Kipar, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Holandija, Rumunija, Andora i Crna Gora), među kojima su najviši zvaničnici MMF-a i Svjetske banke, kao i ministri finansija i guverneri centralnih banaka.Centralna banka Crne Gore


Ministarstvo finansija