Guverner Žugić učestvuje na sastanku Konstituence MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu


15/09/2022

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić prisustvuje godišnjem sastanku Belgijsko-holandske konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koji se danas i sjutra održava u Sarajevu. Osim visokih predstavnika Svjetske banke i MMF-a, sastanku u Sarajevu prisustvuju delegacije 15 zemalja članica Konstituence, predvođene ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka.


Glavna tema ovogodišnjeg sastanka Konstituence odnosi se na trenutne i buduće programe i politike Svjetske banke i MMF-a koji su posvećeni iznalaženju rješenja za aktuelne globalne ekonomske izazove, prije svega visoku inflaciju i energetsku nesigurnost.


Visoki zvaničnici pomenutih institucija istakli su da su, usljed aktuelne geopolitičke situacije i posljedica prethodne ekonomske i zdravstvene situacije, rizici vezani za makroekonomsku i finansijku stabilnost u narednoj godini izrazito naglašeni. Rat u Ukrajini mogao bi dodatno pogoršati problem snabdijevanja gasom, dok bi obuzdavanje inflacije moglo imati posljedice po globalnu ekonomiju, teže od očekivanih. Dalje, strožiji finansijski uslovi na globalnom tržištu mogli bi izazvati probleme u servisiranju dugova, posebno država sa izraženim fiskalnim ranjivostima.


U sklopu događaja, delegacija Crne Gore održala je bilateralne sastanke sa visokim zvaničnicima MMF-a, Bo Lijem, zamjenikom generalne direktorice, Paulom Hilbersom, izvršnim direktorom i Alfredom Kammerom, direktorom Sektora za Evropu, kao i Svjetske banke, Annom Bjerde, potpredsjednicom i Koenom Davidseom, izvršnim direktorom.


Guverner Žugić upoznao je sagovornike sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na stanje u bankarskom sektoru. Saopštio je da je bankarski sistem stabilan i da ključne bilansne pozicije bilježe pozitivne trendove i ostvaruju rekordne nivoe. Po riječima Žugića, kreditna aktivnost banaka u Crnoj Gori u tekućoj godini je veoma intenzivna, uz očuvanu stabilnost sistema i zadržano povjerenje klijenata. Za sedam mjeseci ove godine banke su odobrile 826,8 miliona novih kredita, što je za 37% više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 74% više u odnosu na 2020. i 27% više u odnosu na pretkriznu 2019. Takođe, depoziti nastavljaju trend rasta, koji je, u prvih sedam mjeseci tekuće godine, iznosio preko 600 miliona eura, što potvrđuje povjerenje klijenata u bankarski sektor, kao i u regulatora.


Gdin Li i gdin Davidse izrazili su zadovoljstvo pozitivnim stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore i pozdravili napore koje CBCG ulaže u očuvanje stabilnosti i zdravlja kreditnih institucija. Izrazili su i zadovoljstvo saradnjom sa CBCG, uz otvoreni poziv da se ona u narednom periodu još više intenzivira i posebno fokusira na aktuelne izazove.


Na današnjem skupu je potvrđeno da će se naredni godišnji sastanak Belgijsko-holandske konstituence održati u Crnoj Gori. Tim povodom je guverner Žugić izrazio nadu da će sastanak u 2023. godini, „uprkos sumornim izgledima, biti održan u povoljnijem ambijentu, bez ratova, pandemije i uz obuzdanu inflaciju.“