Guverner Žugić na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana


21/11/2019

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestvuje na 42. sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana, koji se održava u Pragu, od 20. do 22. novembra.

                                                                                                

Ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen je aktuelnim pitanjima vezanim za ekonomske trendove u svijetu, kao i za monetarnu politiku, odnosno njene prioritete koji treba da osiguraju finansijsku stabilnost, podrže ekonomski rast i obezbijede jačanje otpornosti finansijskog sistema.


Učesnici skupa su ocijenili da globalizacija ima veliki uticaj na sve makroekonomske indikatore na svjetskom, ali i na nacionalnom nivou, što zahtijeva aktivnu ulogu centralnih banaka. U isto vrijeme, efekti „prelivanja“, posebno kao rezultat odluka Evropske centralne banke (ECB) i Federalnih rezervi (FED), utiču na nacionalne ekonomije i njihove finansijske izglede. Sve ovo zahtijeva sinhronizovan i koordiniran odgovor zajednice centralnih banaka, zaključili su učesnici skupa. 


Guverner Žugić je, u svom izlaganju, istakao da postoji rizik da politika niskih referentnih kamatnih stopa dovede do globalne stagflacije. U cilju izbjegavanja ovog rizika moraju se „preduzeti mjere koje će postepeno podsticati potrošnju i snažnije investicije, što će dovesti do normalizacije kamatnih stopa i održivijeg ekonomskog rasta“, istakao je Žugić.


Direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanje i statistiku Centalne banke Crne Gore dr Marijana Mitrović Mijatović učestvovala je u radu panela posvećenog upravljanju podacima u kontekstu monetarne politike. Na ovom panelu razmijenjeni su stavovi u vezi sa izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke u proizvodnji pouzdanih statističkih podataka neophodnih za adekvatne odluke u segmentu makroprudencione politike.


Klub guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje. Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.