Dodijeljene Godišnje nagrade CBCG za 2019. godinu


11/04/2019

Povodom Dana Centralne banke Crne Gore, 11. aprila, danas je upriličena svečana dodjela Godišnje nagrade Centralne banke Crne Gore za 2019. godinu.


Godišnja nagrada CBCG je ustanovljena 2007. godine sa ciljem stimulisanja razvojanaučne misli i afirmacije stručnog kadra u Crnoj Gori, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 2.000 EUR za najbolji diplomski, 3.000 EUR za najbolji magistarski i 4.000 EUR za najbolji doktorski rad.


Odlukom stručne komisije koju su činili istaknuti profesori univerziteta i eksperti CBCG, u kategoriji za najbolji diplomski rad,  nagradu su ravnopravno podijelile Ivana Tošković za rad na temu „Ocjena kredibiliteta monetarne politike u režimu valutnog odbora“ i Zorana Zeković za rad „Bankarsko tržište u Crnoj Gori: mikroekonomski pristup“.


Nagrada za najbolji doktorski rad dodijeljena je Bojani Femić Radosavović za rad na temu „Uticaj novih medija na lojalnost potrošača u uslugama na primjeru bankarskog sektora u Crnoj Gori“. 


Odlukom Komisije, nagrada za najbolji magistarski rad ove godine nije dodiljena jer jedini prispjeli rad nije iz oblasti koja je bila predviđena konkursom.


Dobitnicima je nagrade uručio viceguverner Centralne banke Crne Gore Miodrag Radonjić, ističući da je Centralna banka posvećena razvoju naučne misli i da ovakvim i sličnim akcijama „ova institucija želi da pošalje poruku da je znanje najvredniji resurs“.


Ističući kvalitet nagrađenih naučnih radova, dr Marijana Mitrović Mijatović, direktor Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku, izrazila je zadovoljstvo jer se ovakvim istraživanjima doprinosi ne samo bankarskom sektoru, već i široj akademskoj zajednici.