Nobelovac Orhan Pamuk u Muzeju novca CBCG


16/12/2017

Danas je u Muzeju novca Centralne banke Crne Gore održan naučni simpozijum o djelu turskog pisca Orhana Pamuka.


Simpozijum je, sa nobelovcem Pamukom i profesorom Beogradskog univerziteta Aleksandrom Jerkovim, otvorio guverner CBCG dr Radoje Žugić, a skupu je prisustvovalo dvadesetak eminentnih univerzitetskih profesora iz Crne Gore i regiona.

Guverner Žugić istakao je da je CBCG veoma počastvovana što je domaćin ovog skupa, na kome je bilo  riječi o stvaralačkom opusu Orhana Pamuka, jednog od najpopularnijih pisaca današnjice i dobitnika brojnih nagrada, poput Nobelove nagrade za književnost 2006. i najprestižnije njemačke nagrade - Nagrade za mir 2005. godine. "Želim da istaknem očekivanje da će brojne društveno odgovorne aktivnosti i inicijatve CBCG, poput organizacije posjete Orhana Pamuka  Muzeju novca, doprinijeti još usješnijem radu ovog muzeja", saopštio je guverner Žugić i dodao da će CBCG nastaviti da podržava projekte koji otvaraju nove vidike i obogaćuju znanja.

Pamuk je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da je skup održan upravo u Muzeju novca, jer su, kako je kazao, muzeji izuzetno važni za njegov način razmišljanja i pogled na svijet. "U mnogim svojim romanima govorim upravo o tome da muzeji treba da inspirišu." Sam Pamuk je u Istanbulu otvorio Muzej nevinosti, inpirisan radnjom i likovima iz njegovog istoimenog romana, a takođe je napisao i manifest o muzejima, gdje je iznio svoje stavove o tome šta muzeji treba da predstavljaju i kako kroz njih treba čuvati humanost. "Smatram da muzeji, konkretno Muzej novca, novčanice treba da veže za ono kako su ih ljudi upotrebljavali, a ne za vladare", istakao je Pamuk.


Pamuk boravi u Crnoj Gori u organizaciji izdavačke kuće “Nova knjiga”.