Centralna banka obilježila jubilarnu desetu Svjetsku nedjelju novca


01/04/2022

Jubilarnu, desetu Svjetsku nedjelju novca, Centralna banka Crne Gore obilježila je nizom edukativnih aktivnosti usmjerenih na jačanje finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.


Ovogodišnja kampanja u Crnoj Gori je otvorena posjetom guvernera CBCG dr Radoja Žugića Srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“, gdje je sa đacima razgovarao o važnosti finansijske pismenosti i razvijanju kompetencija mladih ljudi za upravljanje ličnim finansijama. Tokom susreta pažnja je posvećena različitim ekonomsko-finansijskim temama, između ostalog i savremenim trendovima u bankarstvu kao što su mobilna i internet plaćanja.


Aktivnosti su nastavljene održavanjem radionica na temu istorije novca, štednje, vrstama računa, internet trgovine i drugih pojmova, za učenike starijih razreda u osnovnim školama: „Kekec“ u Sutomoru, „Jugoslavija“ u Baru, „Božidar Vuković Podgoričanin“ i „Marko Miljanov“ u Podgorici, kao i “Bratstvo – Jedinstvo“ i „25. maj“ u Rožajama.


Za učenike Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru, Srednje stručne škole "Ivan Uskoković" u Podgorici i Gimnazije "30. septembar” u Rožajama organizovane su prezentacije s posebnim osvrtom na elektronsko bankarstvo i platne usluge. 


U saradnji sa crnogorskim univerzitetima, realizovan je projekat „Studenti pitaju, CBCG odgovara“ tokom kojeg su studenti Centralnoj banci postavljali pitanja putem imejla, a predstavnici CBCG iz različitih sektora na pitanja odgovarali u formi video poruka, koje su postavljene na društvene mreže CBCG. Interesovanje za svijet finansija, studenti različitih fakulteta pokazali su kroz brojna pitanja, počev od uloge CBCG u ostvarivanju prava korisnika finansijskih usluga, pa do trgovine kriptovalutama. 


Takođe, tokom Svjetske nedjelje novca, sa ciljem širenja znanja o finansijskim terminima sa kojima se svakodnevno srijećemo, na internet stranici i društvenim mrežama CBCG objavljeni su autorski blogovi na temu kamatnih stopa, finteka i inflacije.


Globalna manifestacija Svjetska nedjelja novca (Global Money Week) sprovodi se u 176 zemalja svijeta, pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ove godine je održana od 21. do 27. marta, pod sloganom Gradi svoju budućnost, mudro raspolaži novcem! 


Centralna banka kao aktivni učesnik svjetske kampanje od njenog pokretanja 2012. godine, daje svoj doprinos širenju i promociji finansijske pismenosti, kroz brojne edukativne programe koje kontinuirano sprovodi, s posebno usmjerenom pažnjom na djecu i mlade iz svih krajeva Crne Gore.