Bebama rođenim u „Nedjelji štednje“ na poklon po 800 eura


31/10/2023

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i predsjednici upravnih odbora poslovnih banaka potpisali su danas Sporazum o realizaciji kampanje „Nedjelja štednje“, koja se pod sloganom „Prvi korak u sigurnu budućnost”, a povodom Svjetskog dana štednje 31. oktobra sprovodi dvadeseti put zaredom.

Povodom realizacije jubilarne, 20. kampanje, iznos štednje koju će bebe rođene od 31. oktobra do 6. novembra 2023. godine, dobiti na poklon je udvostručen i iznosi 800 eura, od čega 400 eura daruje Centralna banka Crne Gore, a poslovna banka u kojoj roditelji otvore štednu knjižicu, još 400 eura. Ukupan iznos od 800 eura biće deponovan na štedni račun djeteta i oročen na godinu dana, nakon čega roditelji mogu podići novac ili nastaviti da štede.


Do sada je svoju prvu štednju dobilo 2.516 beba, za šta je CBCG izdvojila 469.000 eura, a komercijalne banke još toliko.


Guverner CBCG dr Radoje Žugić na svečanom potpisivanju Sporazuma izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su sve poslovne banke prihvatile inicijativu CBCG da se povodom dvadesete „Nedjelje štednje”, visina prve štednje udvostruči.


“Centralna banka Crne Gore, zajedno sa poslovnim bankama, je u ovoj, najdugotrajnijoj društveno-odgovornoj kampanji u Crnoj Gori, izdvojila gotovo million eura za prvu štednju beba rođenih tokom „Nedjelje štednje”, kazao je Žugić i naglasio da je cilj ove kampanje promocija štednje i njenih pozitivnih implikacija, ali i doprinos smanjenju negativnih demografskih trendova.


Da bi ostvarili pravo na prvu štednju, roditelji djece rođene tokom „Nedjelje štednje“, treba najkasnije do 31. marta 2024. godine da otvore štednu knjižicu u jednoj od poslovnih banaka, uz ličnu kartu oba roditelja i izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dijete.


Pored darivanja prve štednje, CBCG u sklopu „Nedjelje štednje“ organizuje i brojne edukativne aktivnosti. Prva u nizu je izložba Flora i fauna na novčanicama svijeta iz zbirke Muzeja novca CBCG koja je otvorena juče na Cetinju. Kampanja se nastavlja radionicama u crnogorskim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu osnovnih pojmova o novcu, štednje, bankarstva i bankarskih proizvoda. Objavljen je i drugi broj CBCG Finansijskog zabavnika, edukativno-zabavnog magazina namijenjenog najmlađima i njihovim roditeljima, ovog puta posvećenog prepoznavanju lažnog novca.