NAJAVA: U Budvi počinje Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona


13/06/2018

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji organizuje nedjeljnik NIN, održaće se 15. i 16. juna 2018. godine u hotelu Splendid u Bečićima.


Tema ovogodišnjeg Samita je „Finansijska i monetarna stabilnost regiona deset godina od početka globalne finansijske krize“.


Samit počinje 15. juna, u 9:30h, panelom ministara finansija pod nazivom „Fiskalna konsolidacija i privredni rast“, koji će otvoriti Darko Radunović, ministar finansija u Vladi Crne Gore i Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije.


Istog dana, sa početkom u 12:00h, održaće se panel direktora poreskih uprava regiona na temu „Reforma poreske uprave, bolja naplata javnih prihoda i borba protiv sive ekonomije“, koji će otvoriti Miomir Mugoša, direktor Poreske uprave Crne Gore.


Narednog dana, 16. juna, sa početkom u 09:30h, počeće panel guvernera pod nazivom „Monetarna politika i stabilnost bankarskih sistema zemalja regiona – deceniju posle bankrota Lehman Brothersa“. Na ovom panelu, koga će otvoriti dr Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka regiona će, između ostalog, govoriti o uticaju monetarne politike FED-a i ECB-a na zemlje regiona, rješavanju pitanja nekvalitetnih kredita kao pretpostavke za povećanje kreditne aktivnosti banaka, stabilnosti bankarskog sistema, izloženosti regiona mogućim eksternim šokovima, kamatnim stopama, kao i o brojnim drugim aktuelnim monetarnim pitanjima.


Pozivamo predstavnike medija da isprate ovaj događaj (agendu možete preuzeti ovdje), koji za cilj ima razvoj dijaloga i unapređenje saradnje između finansijskih institucija regiona.