Počela prva međunarodna konferencija Montenegro Financial Markets


17/10/2023

Žugić: CBCG daje impuls integraciji regiona u Evropsku uniju


Međunarodna konferencija Montenegro Financial Markets, koju organizuju Komisija za tržište kapitala u saradnji sa Ministarstvom finansija i Centralnom bankom Crne Gore (CBCG), počela je danas u hotelu Hilton u Podgorici. Ovaj prestižni događaj ima za cilj okupljanje vodećih stručnjaka iz svijeta finansija iz zemlje, regiona i šire međunarodne poslovne zajednice.


Uz predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, ministra finansija Aleksandara Damjanovića i predsjednika Komisije za tržište kapitala Željka Drinčića, učesnicima konferencije obratio se i guverner CBCG Radoje Žugić.


Zahvalivši na prilici da CBCG podrži organizaciju ovog značajnog međunarodnog događaja, guverner Žugić se osvrnuo na dvije ključne teme koje su relevantne za konferenciju, i to na aktuelnu globalnu ekonomsku situaciju i, posebno, nastavak borbe protiv inflacije, te na aktivnosti usmjerene ka pristupanju Crne Gore SEPA sistemu, odnosno jedinstvenom području plaćanja u eurima.


Guverner je istakao da Crna Gora, uz pažljivo kreiranje i sprovođenje fiskalne i monetarne politike, mora biti apsolutno posvećena strukturnim reformama, što će dati doprinos smanjenju barijera za snažniji privredni rast.


Žugić je saopštio i da Centralna banka Crne Gore, kroz intenzivne aktivnosti koje sprovodi na planu dalje modernizacije platnih sistema i predani rad na potpunoj konvergenciji sa SEPA uslovima, daje impuls integraciji regiona u Evropsku uniju. „Efikasno integrisani platni sistem usklađen sa SEPA standardima može učiniti Crnu Goru privlačnijom za strane investitore i ukazati na posvećenost modernoj finansijskoj infrastrukturi i lakoći poslovanja“, istakao je guverner u svom izlaganju. Osim navedenog, pristupanje SEPA sistemu imaće direktne benefite za sve građane Crne Gore, dodao je Žugić.


Tokom dva dana trajanja konferencije, učesnici će razgovarati o brojnim ekonomskim temama koje se, između ostalog, odnose na ulogu kompanija za upravljanje imovinom, izazove održivih finansija i dinamiku odnosa države prema tržištu kapitala.