Najavljeno intenziviranje aktivnosti na planu finansijske edukacije


06/09/2018

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se sa delegacijom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koju su činili Adele Atkinson i Andrea Grifoni, analitičari zaduženi za finansijsku edukaciju.

Tema sastanka odnosila se na projekat tehničke pomoći u oblasti finansijske edukacije koji je, kroz program Holandske konstituence MMF-a, a uz finansijsku podršku Ministarstva finansija Holandije, ponuđen Crnoj Gori. Predviđeno je da se tehnička pomoć iskoristi za sprovođenje istraživanja o stanju finansijske pismenosti u Crnoj Gori, nakon čega bi uslijedila priprema programa finansijske edukacije i nacionalne strategije za finаnsiјsko obrazovanje.


Guverner Žugić je saopštio da je CBCG, uz obavljanje svojih osnovnih funkcija, posvećena društveno odgovornom poslovanju, čiji važan segment predstavlja oblast finansijske edukacije. Naime, sa ciljem boljeg razumijevanja centralnog bankarstva i značaja finansijske stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema, CBCG inicira i sprovodi brojne aktivnosti u pravcu podizanja nivoa informisanosti i ekonomskog znanja u društvu.


„Projekat tehničke pomoći itekako će nam značiti i omogućiti da, kroz uzajamno učenje i razmjenu znanja i iskustava sa zemljama učesnicama, doprinesemo podizanju nivoa finansijske pismenosti u Crnoj Gori“, istakao je guverner Žugić.


Predviđeno je da projekat tehničke pomoći traje pet godina (2018-2022) i da uključi sedam zemalja iz programa Holandske konstituence (Bugarsku, Hrvatsku, Gruziju, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Rumuniju).