Najavljena snažnija regionalna saradnja u oblasti supervizije banaka


30/11/2023

Kvalitetna, neselektivna i depolitizovana supervizija banaka garant je stabilnosti i zdravlja bankarskog sektora, poručeno je sa sastanka guvernera Radoja Žugića i direktora Sektora za kontrolu CBCG Dejana Vujačića sa Srđanom Šuputom, direktorom Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Admilom Nukićem, pomoćnikom direktora Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Darkom Stamenkovićem, generalnim direktorom Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije.

Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima produbljivanja regionalne saradnje između institucija zaduženih za superviziju banaka, kroz razmjenu znanja i iskustava. Sagovornici su se saglasili da je neophodno kontinuirano snažiti kapacitete u oblasti supervizije, zbog značaja koji ova funkcija ima u kontekstu očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i posredno čitave ekonomije. Potreba stalnog unapređivanja kvaliteta rada supervizije posebno je naglašena u aktuelnim okolnostima rasprostranjenih geopolitičkih, ekonomskih i finansijskih izazova.


Povod posjete predstavnika institucija zaduženih za superviziju banaka Crnoj Gori je dvodnevni regionalni panel pod nazivom „Iskustva i izazovi supervizije“ koji je organizovala CBCG, a tokom koga će se raspravljati o ključnim pitanjima vezanim za nadzor nad poslovanjem banaka.