Guverner Žugić se sastao sa glavnim izvršnim direktorom CKB


18/11/2021

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke Tamašom Kamarašijem. 

Sagovornici su razgovarali o skorašnjim ocjenama međunarodnih finansijskih institucija, koje su potvrdile da je bankarski sistem u Crnoj Gori stabilan, dobro kapitalizovan i visoko likvidan. Osvrćući se na stanje u bankarskom sektoru, guverner Žugić je istakao da je, uprkos pandemiji COVID -19, nivo nekvalitetnih kredita ostao na skoro identičnom nivou kao prije krize.


“Rast NPL-a u iznosu od svega 0,03% govori da je crnogorski bankarski sistem u covid krizu ušao jak i stabilan, a da je deset paketa mjera koje je CBCG donijela od početka pandemije itekako doprinijelo očuvanju te stabilnosti. To su prepoznale i međunarodne finansijske institucije, čija je ocjena da je zahvaljujući CBCG dat doprinos manjoj recesiji.”


Gdin Kamaraši je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog kontinuirane i kvalitetne saradnje CKB-a i Centralne banke Crne Gore. Takođe, on je istakao da su makroprudencijalne mjere CBCG bankarskom sektoru bile od izuzetne pomoći.


“Mjere su bile transparentne, uspješne i očuvale su stabilnost bankarskog sektora, ublaživši rastući trend prezaduženosti stanovništva”, kazao je Kamaraši.


Guverner Žugić je istakao da je CKB važan dio crnogorskog bankarskog sektora, te da očekuje da će se saradnja nastaviti, posebno u segmentu adekvatne i pravovremene primjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija čija primjena počinje u januaru 2022. godine.