Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca


17/03/2023

Centralna banka Crne Gore će nizom aktivnosti od 20. do 26. marta, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca, globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta, sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.


Ove godine, akcenat je stavljen na jačanje svijesti o značaju odgovornog i informisanog pristupa u donošenju finansijskih odluka, kao i povezanost finansijskog blagostanja pojedinca sa zdravljem planete i društva u cjelini. Svjetsku nedjelju novca (Global Money Week) CBCG obilježava pod sloganom „Novac traži budnost – za plodnu budućnost“.


Kao učesnik globalne kampanje od njenog početka, CBCG će jedanaesti put za redom, realizovati brojne edukativne programe na svim vaspitno -  obrazovnim nivoima, od predškolskih ustanova do univerziteta. Kroz radionice, prezentacije, štampani i video materijal biće objašnjeni pojmovi iz oblasti finansija koji se pojavljuju u našoj svakodnevnici.


Kao društveno odgovorna institucija, Centralna banka kontinuirano radi na finansijskom obrazovanju naše populacije i daje doprinos sticanju znanja, vještina i ponašanja neophodnih za donošenje adekvatnih finansijskih odluka i mudro upravljanje novcem u budućnosti.