Za efikasnu finansijsku edukaciju potreban sistemski pristup i zajedničko djelovanje


29/11/2023

Predstavnici Centralne banke Crne Gore i Komisije za tržište kapitala učestvovali su na godišnjem sastanku projekta tehničke pomoći za oblast finansijske edukacije, koji finansira holandsko Ministarstvo finansija, a čiji je cilj pružanje podrške zemljama učesnicama u osmišljavanju i realizaciji aktivnosti na planu finansijske edukacije. Osim Crne Gore, u pomenuti projekat su uključene: Jermenija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Gruzija, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Ukrajina. Sastanak je održan 23. i 24. novembra 2023. godine u Hagu.


Crnogorsku delegaciju predvodio je predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore Željko Drinčić. Učestvujući na panelu pod nazivom “Finansijska edukacija i finansijska pismenost: novi izazovi i strateški prioriteti”, gospodin Drinčić je prezentovao dosadašnja iskustva Crne Gore kada je u pitanju finansijska edukacija, kao i planove za naredni period. “Naše aktivnosti, zacrtane u Programu razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027, čijom implementacijom koordinira Centralna banka Crne Gore, usmjerene su ka težnji da se crnogorskim građanima omogući pristup kvalitetnom finansijskom obrazovanju, kako bi stekli i unaprijedili znanja i vještine potrebne za donošenje odgovornih finansijskih odluka”, istakao je Drinčić. Predsjednik Komisije je istakao i izazove sa kojima se Crna Gora suočava prilikom osmišljavanja i realizovanja aktivnosti finansijske edukacije i naglasio važnost sistemskog pristupa ovom pitanju i zajedničkog djelovanja svih relevantnih institucija.


Učesnicima sastanka obratila se holandska kraljica Maksima koja se godinama zalaže za povećanje pristupa finansijskim uslugama, poboljšanje zaštite potrošača i povećanje finansijske pismenosti u Holandiji i svijetu.


Zaključci diskusija u kojima su, zajedno sa kolegama iz pomenutih zemalja, učestvovali predstavnici Centralne banke Crne Gore i Komisije za tržište kapitala su da programe finansijske edukacije treba sprovoditi u kontinuitetu, počev od najranijeg uzrasta, te da se u ove aktivnosti, da bi imale zapaženije rezultate, moraju uključiti svi relevantni subjekti – obrazovni sistem, regulatori, privatni i nevladin sektor. Potreba za efikasnim programima finansijske edukacije posebno je naglašena usljed dinamičnog tehnološkog napretka i digitalizacije.