Crna Gora i Italija jačaće saradnju u oblasti borbe protiv falsifikovanja eura


13/09/2023

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i viceguvernerka Zorica Kalezić sastali su se danas sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Italije, zaduženim za borbu protiv falsifikovanja euro novčanica i kovanica i nelegalne upotrebe kriptovaluta, Đuzepeom Kavalarijem i Anđelom Galifijem (Guiseppe Cavallari i Angelo Galifi). Sastanku je prisustvovao i Đermano Pekoraro(Germano Pecoraro), ispred Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori.

Guverner Žugić je istakao da je crnogorski zakonodavni okvir u oblasti zaštite eura harmonizovan sa regulativom Evropske unije, te da Centralna banka ima razvijene kadrovske kapacitete u ovom segmentu. „Razmjena iskustava sa kolegama iz Italije veoma je značajna za nas, posebno radi blagovremenog upoznavanja sa novim metodama otkrivanja falsifikovanog novca i stalnog praćenja relevantne EU regulative u ovoj oblasti“, kazao je Žugić.


Eksperti iz Italije prenijeli su guverneru Žugiću iskustva koje ova zemlja ima u borbi protiv falsifikovanja euro novčanica i izrazili zadovoljstvo saradnjom sa CBCG. Na sastanku je bilo riječi i o modelima produbljivanja buduće saradnje nadležnih crnogorskih i italijanskih institucija u cilju zaštite eura.


Tokom posjete Crnoj Gori, koja se realizuje u okviru programa Evropske komisije Pericles, italijanski eksperti će održati više sastanaka sa predstavnicima CBCG i Uprave policije Crne Gore.