CBCG obilježila Nedjelju štednje bogatim programom aktivnosti


06/11/2017

Centralna banka Crne Gore je brojnim aktivnostima, organizovanim tokom prethodnih sedam dana, obilježila Nedjelju štednje.


Program je započet 31. oktobra, na Svjetski dan štednje, potpisivanjem Sporazuma o realizaciji kampanje „Nedjelja štednje“ između CBCG i svih 15 poslovnih banaka. Pomenuta kampanja, organizovana ove godine 14. put zaredom, podrazumijeva zajedničku akciju dodjele štednih knjižica djeci koja se rode od 31. oktobra do 6. novembra 2017. godine u Crnoj Gori. Naime, djeca rođena u ovom periodu dobijaju na poklon svoju prvu štednju u iznosu od 400 eura, od CBCG i poslovne banke kod koje roditelji otvore štedni račun za novorođeno dijete.

Osim navedenog, CBCG je ove godine osmislila i brojne druge aktivnosti u cilju obilježavanja Svjetskog dana štednje, u koje je bio uključen veliki broj djece i mladih. Tako su predstavnici CBCG, tokom protekle sedmice, posjetili učenike dva vrtića, tri osnovne škole i jedne srednje škole iz Podgorice i tom prilikom su djeci i mladima pojasnili značaj novca i štednje i upoznali ih sa osnovnim finansijskim pojmovima i kategorijama. Tokom pomenutih posjeta, djeca su bila u prilici da čuju predavanja o finansijskim pojmovima, koja su bila primjerena njihovom uzrastu, i da, na zanimljiv i kreativan način, nauče nešto više o odgovornom upravljanju novcem. Takođe su, tokom prethodne sedmice, bile organizovane posjete Muzeju novca CBCG na Cetinju, i to za učenike dviju osnovnih škola iz Podgorice. Muzej je ugostio i studente Fakulteta dramskih umjetnosti i Fakulteta crnogoskog jezika i književnosti i za njih, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, organizovao projekciju filma “Zle pare“.

U petak, 3. novembra, CBCG ugostila je studente sa četiri fakulteta (Ekonomski fakultet – Univerzitet Crne Gore, Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis – Univerzitet Donja Gorica, Fakultet političkih nauka – Univerzitet Crne Gore i  Fakultet za poslovne studije - Univerzitet Mediteran) i organizovala debatu na temu štednje i njene uloge u društvu. Debatu, u kojoj je pobjedu odnio tim sa Ekonomskog fakulteta, obilježila je veoma interesantna diskusija učesnika i sučeljavanje mišljenja i stavova studenata na brojne ekonomske teme. Debateri su, kroz argumentovanu raspravu, obrazlagali ekonomske i socijalne aspekte štednje, ocijenivši je korisnom društvenom pojavom, koju treba promovisati i afirmisati.

Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, CBCG nastoji dati svoj doprinos jačanju finansijske pismenosti i širenju finansijskih znanja i vještina, prvenstveno kod djece i mladih.