CBCG obilježava Nedjelju štednje četrnaestu godinu zaredom


31/10/2017

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i glavni izvršni direktori svih poslovnih banaka potpisali su danas Sporazum o realizaciji kampanje „Nedjelja štednje“, koja se, povodom 31. oktobra – Svjetskog dana štednje, sprovodi u Crnoj Gori četrnaest godina zaredom.


Kampanja pod sloganom „Prvi korak u sigurnu budućnost“ podrazumijeva zajedničku akciju dodjele štednih knjižica djeci koja se rode od 31. oktobra do 6. novembra 2017. godine u Crnoj Gori. Naime, djeci rođenoj u ovom periodu, čiji roditelji otvore štednu knjižicu u nekoj od crnogorskih poslovnih banaka, CBCG poklanja po 200 eura, a poslovna banka za koju se roditelji odluče uz štednu knjižicu poklanja još 200 eura. Na taj način, sva djeca rođena u pomenutom periodu dobijaju na poklon svoju prvu štednju, u ukupnom iznosu od 400 eura. Krajnji rok za predaju dokumenata je 31. mart 2018. godine, dok se štedna knjižica može otvoriti u samo jednoj od poslovnih banaka, uz ličnu kartu oba roditelja i izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dijete.


Osim navedenog, CBCG je ove godine osmislila brojne aktivnosti u cilju obilježavanja Dana štednje, u koje će biti uključen veliki broj djece i mladih. Tako će danas i sjutra (31. oktobra i 1. novembra) biti organizovana posjeta učenika dviju osnovnih škola iz Podgorice Muzeju novca na Cetinju. U periodu od 1. do 6. novembra, predstavnici CBCG posjetiće više predškolskih i školskih ustanova, kako bi djeci i mladima pojasnili značaj štednje i upoznali ih sa osnovnim finansijskim pojmovima i kategorijama.


U petak, 3. novembra, CBCG ugostiće studente sa četiri fakulteta (Ekonomski fakultet – Univerzitet Crne Gore, Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis – Univerzitet Donja Gorica, Fakultet političkih nauka – Univerzitet Crne Gore i  Fakultet za poslovne studije - Univerzitet Mediteran) i organizovati debatu na temu štednje i njene uloge u društvu.


Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, Centralna banka Crne Gore podržava finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem.