Bebama rođenim u „Nedjelji štednje“ na poklon po 400 eura


31/10/2021

Centralna banka Crne Gore, povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra, osamnaesti put zaredom realizuje kampanju „Nedjelja štednje”, pod sloganom „Prvi korak u sigurnu budućnost”.


Kampanji, koja podrazumijeva darivanje prve štednje bebama rođenim u periodu od 31. oktobra do 6. novembra 2021. godine, tradicionalno su se pridružile i sve komercijalne banke koje posluju u Crnoj Gori.


Svoj djeci rođenoj u toku „Nedjelje štednje”, čiji roditelji otvore štednu knjižicu u jednoj od crnogorskih poslovnih banaka, CBCG poklanja po 200 eura, a poslovna banka za koju se roditelji opredijele, uz štednu knjižicu poklanja još 200 eura. Na taj način, sva djeca rođena u pomenutom periodu dobijaju na poklon svoju prvu štednju, u ukupnom iznosu od 400 eura. Deponovani iznos od ukupno 400 eura oročiće se na godinu dana, a nakon isteka tog perioda, roditelji novac mogu podići ili opet položiti na štednju. Roditelji mogu otvoriti štednu knjižicu samo u jednoj od poslovnih banaka, uz ličnu kartu oba roditelja i izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dijete.


Zahvaljujući ovoj kampanji, u prethodnih 17 godina, svoju prvu štednju je dobilo blizu 2.500 beba, za šta je CBCG izdvojila iznos od oko 500.000 eura.


U sklopu "Nedjelje štednje" CBCG organizuje i edukativne aktivnosti za mlade – radionice u crnogorskim osnovnim školama na temu novca, štednje, bankarstva i bankarskih proizvoda, kao i onlajn predavanja za srednjoškolce. 


Ove godine, Centralna banka objavljuje i prvi broj CBCG finansijskog zabavnika, magazina za djecu i mlade, na temu štednje, koji će u štampanoj verziji biti distribuiran školama, a dostupan je i u PDF formatu.