Snažiti saradnju Crne Gore i SAD


21/03/2019

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.  Sastanku su prisustvovali i Isak Adižeš, osnivač i direktor Adižes Instituta iz Santa Barbare (SAD) i Kajl Hečer, zamjenik šefa političko-ekonomske sekcije u Ambasadi SAD u Crnoj Gori.


Guverner Žugić upoznao je sagovornike sa osnovnim makroekonomskim podacima i stanjem u bankarskom sektoru, te aktivnostima koje CBCG sprovodi u pravcu snaženja regulatornog okvira i supervizorskih kapaciteta i unapređenja mehanizama za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Guverner je saopštio da je bankarski sistem stabilan i osnažen i upoznao je ambasadorku sa stanjem u Atlas banci i aktivnostima koje preduzima privremena uprava. 


Sagovornici su izrazili spremnost da pruže doprinos jačanju veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, posebno u oblasti ekonomije. Preduzetništvo i mali biznis prepoznate su kao oblasti u kojima bi SAD mogle pružiti podršku Crnoj Gori.