Slovenija i Crna Gora jačaće ekonomsku saradnju


22/01/2020

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregorom Preskerom.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da Slovenija i Crna Gora imaju veoma dobre sveukupne odnose i odličnu bilateralnu saradnju. 


Guverner je upoznao slovenačkog ambasadora sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da je isti stabilan, dobro kapitalizovan i visoko profitabilan, te da je prethodnu godinu karakterisao kontinuirani rast aktive, kapitala i depozita. S druge strane, kamatne stope i nivo nekvalitetnih kredita bilježe kontinuirani pad. 


Guverner Žugić je naglasio da Centralna banka Crne Gore održava veoma kvalitetnu saradnju sa Narodnom bankom Slovenije i zahvalio ambasadoru Preskeru na podršci koju slovenački eksperti pružaju timu CBCG u aktivnostima na pripremi implementacije nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR-a) bankarskog sektora u Crnoj Gori.


Sagovornici su se saglasili da je u narednom periodu potrebno osnažiti ekonomsku saradnju dvije zemlje, posebno kroz projekte jačanja proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori.