Guverner Žugić učestvovao na regionalnom susretu guvernera


17/03/2019

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvovao je na godišnjem susretu guvernera regiona koji je održan u Savudriji, Hrvatska, 14. i 15. marta.


Glavne teme ovogodišnjeg skupa, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora zemalja regiona, odnosile su se na monetarnu politiku i centralno bankarstvo.


Guverner Žugić učestvovao je na panelu na kome su razmatrana pitanja izazova monetarne politike i bankarstva vezanih za finansijsku tehnologiju. Panelisti su se saglasili u ocijeni da finansijska tehnologija postavlja brojne izazove pred monetarnu politiku, posebno u svijetlu digitalnog okruženja, te da ovaj segment mora biti adekvatno zakonski regulisan. „Kroz regulativu se mora obezbijediti visok stepen sigurnosti ovih transakcija i istovremeno zadovoljstvo klijenata, koji sve više koriste moderne bankarske usluge“, zaključeno je tokom panela.


U svom izlaganju, guverner Žugić je istakao da CBCG prati trendove i primjenu finansijske tehnologije u poslovnim bankama, zahtjevajući strogo vođenje računa o bezbjednosti transakcija i zaštiti od sajber kriminala. „Centralne banke moraju oprezno ispitati mogućnost kontrolisane primjene finansijske tehnologije kroz prizmu očuvanja finansijske stabilnosti“, istakao je guverner Žugić i dodao da unaprijeđena tržišna infrastruktura mora biti ne samo efikasna i inovativna, već sigurna i otporna na rizike. 


Guverner Žugić je istakao i da je CBCG započela pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori.


Godišnji susreti guvernera centralnih banaka regiona, koje sedmu godinu zaredom organizuje hrvatski poslovni nedjeljni časopis LIDER u saradnji sa Narodnom bankom Hrvtaske, imaju za cilj unapređenje saradnje finansijskih institucija regiona i razmjenu iskustava.