Guverner Žugić se sastao sa članom Odbora direktora Lovćen banke, Ernstom Weltekeom


20/12/2019

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sastao se danas sa članom Odbora direktora Lovćen banke, Ernstom Weltekeom. Gdin Welteke je, tokom svoje bogate karijere, obavljao i funkciju predsjednika Banke Njemačke (Bundesbank) i ministra u Vladi Savezne Republike Njemačke.

Guverner je prezentovao gdinu Weltekeu stanje u bankarskom sektoru Crne Gore i naglasio da je 2019. godina bila „teška, ali veoma uspješna“, što potvrđuju ključni indikatori bankarskog sektora koji danas imaju istorijski najpovoljnije vrijednosti. Guverner je istakao da se glavna aktivnost CBCG planirana za narednu godinu odnosi na implementaciju AQR-a, odnosno sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive. „U zavisnosti od rezultata ove procjene i ukoliko se za tim ukaže potreba, CBCG će postaviti zahtjeve za zdraviju aktivu, dodatno smanjenje NPL-a i rast kapitala“, dodao je Žugić.


Gdin Welteke je informisao guvernera o daljim planovima Lovćen banke, usmjerenim na snaženje njene pozicije na domaćem tržištu i istakao da će ova banka nastojati da, i u budućnosti, daje svoj doprinos pozitivnom stanju bankarskog sektora.