Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
     Kursna lista
Referentni devizni kurs eura na dan:
16.01.2019.
Vrijednost jednog eura izražena
u drugoj valuti
   Napomena:
   Kursevi iz ove liste primjenjuju se
   od 00:00 sati 17.01.2019. godine.
    Download
    Arhiva kursne liste
    Kursna lista - kalendar
Get Adobe Flash player


Međunarodni monetarni fond (MMF)

Crna Gora je postala 185. članica Međunarodnog monetarnog fonda 18. januara 2007. godine. Na ceremoniji u Vašingtonu, Statut MMF-a potpisao je tadašnji predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović. Kvota Crne Gore u MMF-u iznosi SDR 27,5 miliona, a predviđeno je da se uveća na SDR 60,5 miliona.

Crnu Goru u MMF-u  predstavlja Centralna banka, a guverner Centralne banke je i guverner Crne Gore u MMF-u. Centralna banka ima ulogu fiskalnog agenta  Crne Gore i depozitara u MMF-u i ovlašćena je da u ime Crne Gore obavlja sve poslove i transakcije predviđene odredbama Statuta Fonda (što je regulisano Zakonom o članstvu Republike Crne Gore u MMF-u i drugim međunarodnim finansijskim institucijama).

Crna Gora je članica Holandske konstituence koja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija,  Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.

Centralna banka Crne Gore je 2009. godine u Budvi bila i domaćin sastanka Holandske konstituence, kojem je prisustvovalo oko 120 stranih delegata.

 

 

 

Copyright 2007 © Centralna banka Crne Gore