Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
     Kursna lista
Referentni devizni kurs eura na dan:
16.01.2019.
Vrijednost jednog eura izražena
u drugoj valuti
   Napomena:
   Kursevi iz ove liste primjenjuju se
   od 00:00 sati 17.01.2019. godine.
    Download
    Arhiva kursne liste
    Kursna lista - kalendar
Get Adobe Flash player

Postavka

Postavka Muzeja novca pod nazivom Od Perpera do Eura sadrži vrijedne i rijetke primjerke apoena različitih nominalnih vrijednosti iz raznih perioda burne crnogorske istorije. Postavkom se pravi osvrt i na pokušaj kovanja autentičnog crnogorskog novca-peruna osmišljenog od strane vladike Petra II Petrovića Njegoša, a koji nikad nije iskovan zbog smrti velikog crnogorskog vladara. U Muzeju novca na Cetinju je moguće viđeti kopije peruna koji su kovani 2009. povodom jubileja 150 godina od štampanja Gorskog vijenca.

Uvod u postavku čini pregled austrijskog metalnog novca, krune koji je bio zvanična valuta u Crnoj Gori do ustanovljenja nacionalne valute.

Prvi državni novac-perper bio je u opticaju od 1906. do 1916. godine, a u postavci se nalaze apoeni svih emisija. Kovan je u bakru, niklu, srebru i zlatu.

Štampan je 1912. i 1914. godine u više emisija i serija, najprije u Pragu, zatim na Cetinju i konačno u Parizu. 

Posjetioci mogu da vide žigosane perpere iz vremena austrougarske okupacije Crne Gore 1916. i okupacione perpere koje je emitovala austrougarska vojna vlast 1917. godine. 

U postavci Muzeja su dinari iz vremena Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, i apoeni istoimenog novca korišćenog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na prostoru Crne Gore kao članice DFJ, FNRJ, SFRJ, SRJ i SCG, sve do 1999. godine. 

Tada Crna Gora stiče monetarnu nezavisnost uvođenjem prvo njemačke marke, a kasnije i jedinstvene evropske valute - eura.


   
Muzej novca posjeduje jubilarne kolekcije kovanog novca iz vremena bivše Jugoslavije. Kolekcije su kovane povodom važnih društvenih, kulturnih, sportskih i drugih događaja. Akcenat je stavljen na zlatnike i srebrnjake izdanja AVNOJ 1968. god., kolekciju posvećenu IX samitu Nesvrstanih, zlatnicima Sveti Vasilije, Hilandar, Nikola Tesla, Oktoih i Njegoš.

Narodna republika Crna Gora 1989. iskovala je kolekciju perpera posvećenu sahrani posmrtnih ostataka Kralja Nikole I i Kraljice Milene.

Jubilarne kolekcije je kovala i Centralna banka Crne Gore - povodom obilježavanja godišnjice rada Centralne banke Crne Gore (2002. godine) i povodom obilježavanja jubileja Stogodišnjica kovanja prvog državnog novca (2006. godine).

Među eksponatima se posebno izdvaja mašina za kovanje novca iz 1849. godine na kojoj je kovan prvi crnogorski novac - perper. Ova mašina je dobijena od Kovnice novca u Beču 2006. godine, potpuno je reparirana i funkcionalna, pa je na njoj moguće kovati metalne apoene u komercijalne svrhe.

 

 

Copyright 2007 © Centralna banka Crne Gore