Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
     Kursna lista
Referentni devizni kurs eura na dan:
16.01.2019.
Vrijednost jednog eura izražena
u drugoj valuti
   Napomena:
   Kursevi iz ove liste primjenjuju se
   od 00:00 sati 17.01.2019. godine.
    Download
    Arhiva kursne liste
    Kursna lista - kalendar
Get Adobe Flash player

Muzej novca

Centralna banka Crne Gore je otvaranjem Muzeja novca 11. aprila 2012 godine otpočela dugoročan projekat koji ima za cilj očuvanje i zadržavanje istorijskog i kulturnog nasljeđa iz oblasti numizmatičkih vrijednosti u Crnoj Gori.

Zgrada u kojoj je smješten Muzej novca je zgrada Centralne banke Crne Gore na Cetinju (bivša Crnogorska banka osnovana 1906. godine) i predstavlja izvanredno arhitektonsko rješenje koje je kao spomenik kulture pod zaštitom države. Nekadašnji šalteri, trezor i drugi sadržaji u ovoj zgradi, sada su adaptirani u izložbeni prostor i posjetiocima pružaju mogućnost da kroz izložbene eksponate dožive Crnu Goru kao državu koja pripada redu država sa dugom nacionalnom i evropskom tradicijom.

Centralna banka Crne Gore je kao svoju dužnost prepoznala sakupljanje, čuvanje i prezentovanje numizmatičkih i drugih monetarnih eksponata, tako da Muzej novca, kao cjelina, ima neprocjenjivu kulturno-istorijsku vrijednost za našu državu.

Muzej novca se nalazi u samom jezgru Cetinja, u Njegoševoj ulici, i ne predstavlja klasični niti institucionalni muzej, već je specijalni muzej u sastavu Centralne banke. Namjera Centralne banke Crne Gore je njegovo otvaranje prema javnosti i kreiranje specifičnog izložbeno-edukativnog prostora koji, pored osnovne muzejske postavke, sadrži i prateće edukativne i interaktivne sadržaje. Planirane su i održavaju se povremene i gostujuće izložbe. Cilj koji Centralna banka Crne Gore želi postići jeste podizanje opšteg nivoa znanja javnosti o ulozi Centralne banke u društvu, te o njenoj ulozi u svim drugim finansijskim aspektima.
  • Novac kroz istoriju
  • Edukativne aktivnosti
  • Arhiva
  • Posjetite nas

 

 

Copyright 2007 © Centralna banka Crne Gore